Sistemul de sanatate in Irlanda
Probabil ca nimic nu este mai important pentru om decat sanatatea, iar daca multi romani sositi in Irlanda se gandesc ca acest serviciu nu se refera si la el, se inseala. Niciodata nu stii cand te apuca o durere de masea sau ai probleme medicale. Un mare avantaj al celor ce locuiesc legal in Irlanda este faptul ca orice persoana poate apela la sistemul public de sanatate indiferent de nationalitate. Singura cerina este sa fiti rezident in Irlanda, adica sa locuiti aici de cel putin un an sau sa dovediti ca veti locui [ de exemplu un contract de munca pe trei ani la o firma din Irlanda poate fi o dovada buna ].
In categoria celor ce au nevoie de ingrijire medicala se disting doua tipuri de asistati medical, cei cu “medical card” si cei fara. In mod evident ca cei ce detin un card de sanatate beneficiaza de multe servicii gratuite. Daca un singur membru de familie este angajat legal si deci plateste asigurarea medicala, atunci toti membri de familie sunt asigurati.
Servicii medicale gratuite pentru persoanele asigurate medical in Irlanda
● Vizitele la medicul de familie (GP)
● Servicii în spitale (doar în spitalele publice)
● Compensarea pentru majoritatea medicamentelor în baza retetei de la medicul dumneavoastra
● Servicii de maternitate si îngrijire a copiilor nou-nascuti
● Servicii stomatologice, oftalmologice si ORL (desi acestea pot fi restrictionate)
● Aparate medicale, etc.
In mod evident ca este mai bine ca in Romania. Mai rau este daca nu detineti un card de sanatate, caci va trebui sa platiti fiecare consultatie si medicamentele. Majoritatea medicamentelor se iau de la farmacie pe baza de reteta de la medicul de familie.
Ca o completare la articol, asigurarea medicala de stat, sau medical card, este de doua feluri:
– full medical card (servicii medicale gratuite si retete gratuite, platindu-se 2.50 euro pe reteta doar)
– GP card (servicii medicale gratuite doar la medicul de familie).
Pentru a benefici de MC sau GP card, trebuie completat un formular online, care se printeaza si se trimite gratui, impreuna cu actele care sa ateste veniturile familiei, si cheltuielile acesteia, si sunt valabile intre 1-3 ani.
Cei care nu au MC sau GP card, pot sa plateasca accesul la medicul de familie si tratamentele, dar pot incheia diverse asigurari private. Ai acces la orice serviciu medical, chiar daca nu ai bani la tine. Ti se va emite factura pe care o poti plati mai tarziu, ca orice alta factura.
Pe timpul noptii si in weekend exista servicii medicale de tip GP. Trebuie doar sa sunati la SouthDoc (partea de sud), CareDoc (sud-vest, zona Corkului), NorthDoc (zona Dublin), etc. Veti vorbi cu o sora medicala care in functie de simptome va va intrepta catre cea mai apropiata unitate medicala deschisa. Daca starea este foarte grava, vi se emite scrisoare medicala catre serviciul de urgenta de la spital, urmand sa intrati direct la medic/tratament, fara a mai sta la receptie si triaj la spital.
Pe timpul sarcinii si pana la 6 saptamani de la nastere, femeia si copilul ei sunt asigurate in totalitate de catre stat, indiferent de nationalitate si de starea financiara, atat cu servicii medicale GP/spital, cat si medicamente si tratamente de orice fel.
Am uitat sa adaug. Pentru cei care nu au MC, completati formularul pentru Drug Payment Scheme. Aceasta va asigura, indiferent de venituri, ca nu veti plati intr-o luna calendaristica, mai mult de 140 euro pentru tratament medicamentos, prescris de medic (pentru intreaga familie). Daca veti avea nevoie de medicamente care costa insumat mai mult de 140 euro pe luna, diferenta va fi platita de stat.
Pentru serviciile GP in timpul noptii si weekend, in functie de zona.
Pentru Drug Payment Scheme (se pare ca este 144 euro mai nou)
Pentru a aplica pentru un Medical Card: Aici!