Probabil ca nimic nu este mai important pentru om decat sanatatea, iar daca multi romani sositi in Irlanda se gandesc ca acest serviciu nu se refera si la el, se inseala. Niciodata nu stii cand te apuca o durere de masea sau ai probleme medicale. Un mare avantaj al celor ce locuiesc legal in Irlanda este faptul ca orice persoana poate apela la sistemul public de sanatate indiferent de nationalitate. Singura cerina este sa fiti rezident in Irlanda, adica sa locuiti aici de cel putin un an sau sa dovediti ca veti locui [ de exemplu un contract de munca pe trei ani la o firma din Irlanda poate fi o dovada buna ].

In categoria celor ce au nevoie de ingrijire medicala se disting doua tipuri de asistati medical, cei cu “medical card” si cei fara. In mod evident ca cei ce detin un card de sanatate beneficiaza de multe servicii gratuite. Daca un singur membru de familie este angajat legal si deci plateste asigurarea medicala, atunci toti membri de familie sunt asigurati.

Servicii medicale gratuite pentru persoanele asigurate medical in Irlanda

● Vizitele la medicul de familie (GP)
● Servicii în spitale (doar în spitalele publice)
● Compensarea pentru majoritatea medicamentelor în baza retetei de la medicul dumneavoastra
● Servicii de maternitate si îngrijire a copiilor nou-nascuti
● Servicii stomatologice, oftalmologice si ORL (desi acestea pot fi restrictionate)
● Aparate medicale, etc.

In mod evident ca este mai bine ca in Romania. Mai rau este daca nu detineti un card de sanatate, caci va trebui sa platiti fiecare consultatie si medicamentele. Majoritatea medicamentelor se iau de la farmacie pe baza de reteta de la medicul de familie.

Asistenta sociala in Irlanda