Astzi avem deosebita placere sa va anuntam ca un grup de entuziasti romani din Irlanda, stabiliti la Dublin au decis sa dedicam un site separat pentru toti romanii aflati pe teritoriul Irlandei si al Irlandei de Nord. Desi Irlanda are un pic peste 4 milioane si jumatate de locuitori, aici traiesc peste 20 de mii de romani [ cel putin asa spunea cineva care a incercat sa afle o cifra exacta]. In Irlanda de Nord care este mult mai mica in suprafata, traiesc 1.810.863 locuitori, dintre care in capitala Belfast traiesc 267.500 locuitori.

In Dublin, printre cei 495.781 de locuitori se numara si cea mai mare comunitate de romani din Irlanda, aproape 7.000. In zona metropolitana a comitatului Duiblin traiesc insa peste 1 milion de locuitori, deci un sfert din populatia Irlandei traieste in jurul capitalei.

Pentru cei ce nu stiu, limba irlandeza este limba oficiala alaturi de limba engleza. De multe ori limba irlandeza mai este cunoscuta si drept limba gaelica, insa nu este tocmai corect sa fie numita asa. Faptul ca noi romanii cunoastem din liceu limba engleza ne este de mare ajutor aici, mai ales ca de la 1 ianuarie nu mai exista restrictii in ceea ce priveste munca in Irlanda.

Irlanda este impartita in 26 de comitate, majoritatea locuitorilor sunt romano-catolici si va spun din proprie experienta, sunt foarte primitori.

In cazul in care anumite date sunt inexacte, va rugam sa ne atentionati si sa ne ajutati sa le corectam, evident cu prezentarea suresei, ca sa nu facem de doua ori aceiasi greseala.

Romanii din Dublin