Nu as fi scris despre Peter Hurley, irlandezul care descopera Romania adevarata de cativa ani buni, dar parca efortul sau de strabate pe jos si fara bani tara, adica peste 650 de kilometri, asemeni lul Badea Cartan, m-a pus pe ganduri. Mi de romani in Irlanda se plang ca e greu in Romania, dar uite ca s-a gasit tocmai unul ca Peter Hurley sa ne arate ca se mai poate, inca! Parca era o vorba: eternitatea s-a nascut la sat, iar irlandezul Peter Hurley  se pare ca a (re)descoperit asta pe propria sa piele.

Peter Hurley – un irlandez descopera Romania adevarata, autentica

Pentru straini – sa nu-l uitam pe printul Charles, indragostit de Ardeal, Romania este ultimul colt autentic din Europa, trebuie doar sa stim sa-l ingrijim si sa-l pastram. Nu trebuie sa dormim pe rogojina si sa ne spalam in curte, la fantana. Este posibil sa pastram un exterior si un interior autentic, fara termopane sau tabla pe casa, dar sa traim totusi in mileniul trei. Nu trebuie sa avem neaparat asfalt pe strada, daca se poate si cu un drum pietruit si ingrijit.

Culmea este ca dupa ce am fost imigrant in Irlanda, pot spune ca cele doua tari se aseamana mult, doar ca la noi mai gasesti salbaticie, natura la ea acasa, chiar daca de cele mai multe ori este inundata de gunoaie. Avem arhitectura, avem paduri si manastiri din lemn de sute de ani, avem oameni adevarati, cu suflet mare. Nu mai avem insa un mod de viata sanatos, am ajuns sa vrem doar bani, fara eforturi prea mari. E pacat, dupa ce plecam de acasa, abia atunci ne dam seama ce am pierdut ( ma refer la Romania care se degradeaza de la an la an!).

Va invit sa urmariti filmul realizat de si cu Peter Hurley – un irlandez care descopera Romania pe jos, pe parcursul a peste 600 de kilometri parcursi pe jos si fara un ban in buzunar. Inca se mai poate, inca nu am pierdut chiar totul! Daca el a venit din Irlanda acasa ( asa ii spune el acum Romaniei ), oare vom reveni si noi?