Desi teroretic Iralnda de Nord ar fi trebuit sa fie prima care sa ceara un referendum de separare fata de Reagatul Unit, iata ca Scotia va trebui sa voteze joi daca se rupe de Marea Britanie sau nu. Scorul in acest moment este strans, 52% dintre scotieni dorind sa ramana alaturi de restul britanicilor, in timp ce 48% ar vrea sa devina independenti. Pentru a se evita oi criza financiara, ATM-urile din nordul tarii sunt pline ochi cu bani, in eventualitatea ca rezultatul la referendum va fi unul pozitiv. Ma intreb cum vad din interior romanii din Irlanda de Nord situatia, ce zpune lumea – aici ma refere la bastinasi nu la emigranti.

Ca dovada ca multi sunt de parere ca separarea Scotiei de Marea Britanie este o greseala, iata ce spun ziarele locale, despre actiunile populatiei:

Aproape 12.000 de persoane au marsaluit, sambata, in orasul Edinburgh, exprimandu-si dorinta ca Scotia sa ramana in componenta Marii Britanii.

O astfel de manifestatie vezi doar la meciurile de fotbal, deci este clar ca prezenta la vot va fi mare, fiecare parte fiind constienta ca de votul sau depinde soarta tarii. Chiar daca o rupere nu este echivalentul pierderii totale a unitatii insulei, este clar ca nu va mai fio cum era, teoretic este posibil sa piarda de fapt ambele partim, sa nu existe niciun castigator al acestui divort. Asa cum spunea si premierul britanic, nu se face un exercitiu, care daca iese prost se revine la situatia anterioara, aceasta ruptura este definitiva.

Cred  ca rezultatul de joi va fi un preambul pentru Catalonia, aflata in aceiasi situatie, deci vom asista la un eveniment de o importamnta colosala. speram doar sa se termine totul cu bine, indiferent de rezultatul votului.

Referendum Scotia