Desi multi dintre romani au revenit in tara, iar liberalizarea pietii muncii in Irlanda pentru romani ar insemna oportunitati noi, anumite statistici afirma ca au mai ramas pe insula doar 20 de mii de romani. Ultimii ani nu au fost dintre cei mai buni in Irlanda, desi multi spun ca in Dublin efectele crizei nu au fost resimtite la fel ca in Limerick sau Cork. Totusi cel putin in sectorul bugetar salariile au scazut fata de perioada anterioara, deci si o parte din romanii stabiliti in Dublin  duc mai rau.

Pe de alta parte, taxa corporativa foarte mica aduce an de an investitii in Irlanda, deci cei ce deschid afaceri isi permit sa angajeze, iar cum un salariu mai mic inseamna profit mai mare, romanii beneficiaza printre primi de aceste oferte, ei fiind constiinciosi si cu pretentii mai mici decat localnicii. In plus, cunoasterea limbii engleze de catre muncitorii romani constituie un avantaj pentru ei.

Numarul somerilor din Irlanda este destul de mare, aproape de 500 de mii, insa de multe ori muncitorii irlandezi prefera sa primeasca ajutorul social decat sa mearga la muncile mai grele, cum ar fi cele din constructii. Sfatul meu, ca vechi membru al diasporei romanesti, este sa nu plecati la drum fara bani, un minim de cateva mii de euro asigurand o chierie si minimul necesar de trai pentru cateva luni macar, pana veti gasi de munca. Daca nu aveti rusde sau prieteni in Irlanda, nu riscati sa veniti aici la “noroc”, este posibil sa regretati mai tarziu. Dar nu va pierdeti nici speranta, locuri de munca in Dublin sunt.

muncitori dublin