Probabil ca viata in Irlanda nu difera de la an la an, insa cu siguranta anul 2015 a adus cateva schimbari majore in comunitatea romaneasca din Irlanda. In primul rand ar trebui sa sti ica Irlanda este una din tarile unde costurile sunt mari, nu e nici pe departe o tara ieftina, unde stai si casti gura, cautand de munca. Iar ca sa nu uit poate trece pe aici si Irlandezu’ – caci din cate se vede cam noi facem mai toata treaba pe net in ceea ce priveste Irlanda. Eu care stau aici de peste 10 ani nu inteleg cum de au decis astia de fac studii ca irlandezii sunt cei mai veseli din Europa, in schimb stiu sigur ca au unul dintre cele mai mari salarii minime din Europa. O chestie mai putin faina, Nici Irlanda nu face parte din Spatiul Schengen – deci mai aiurea cu libera circulatie a fortei de munca.

Unde iti gasesti mai usor de munca? Evident in Dublin – prin urmare si chiriile sunt mari. Unde sunt chirii mici in Irlanda, nu prea e de munca, deci intelege cum vrei cam care sunt cheltuilelile si cum e viata in Irlanda. Desi salariul minim e marisor, daca esti singur si stai cu chirie, mai ai si o masina – nu prea te vad descurcandu-te pe aici. Asa ca nu va ganditi ca zboara irlandezu’ cu colaci in coada, caci nu e chiar asa!

Cum ne vad irlandezii pe noi romanii? Pe mine bine, zic asta ca sa ma laud, insa in general parerea lor despre romani e de la medie in jos. Asta e, ca peste tot sunt din aceia care ne fac de ras, iar daca nu-s in orasul tau, au grija cei din presa sa “te laude”, cu scopul evident de a nu claca prin Irlanda si sa le iei locul de munca irlandezilor. Faptul ca nu prea se inghesuie ei la salarii mici, deci tot romanul e mai bun, e o alta discutie.

Romanii din Galway