Andrew McGuinness fostul primar din Kilkenny a fost de curand in Romania si a ramas surprins ca ceea ce stia el despre romani si tara lor era complet eronat. Este adevarat ca romanii din Kilkenny nu sunt prea numerosi, orasul avand doar putin peste 24.000 de locuitori, dar unul dintre ei l-a gazduit pe fostul primar la el in Beclean. Iata ca romanii din Irlanda au avut sansa sa-si serveasca tara fara sa vrea, la Festivalul Celtic din acest an. Oraselul Beclean ( pe Somes ) are jumatate din locuitorii pe care-i are Kilkenny, adica putin peste 10 mii. Dar ce oamnei avem noi in Ardeal?

Andrew McGuinness fostul primar din Kilkenny in Romania

Intors acasa Andrew McGuinness a scris un articol in ziarul local, in care le-a explicat irlandezilor care a fost experienta sa in Romania. Iar de data asta totul a fost de bine, nu asa cum suntem obisnuiti noi sa fim catalogati in Uniunea Europeana. Aflat pentru prima data in Romania, irlandezul a fost placut surprins atat de frumuseata locurilor din nordul Transilvaniei, cat si de modul in care se poatra romanii cu oaspetii lor. Stiti car ei-a fost mirarea? Ca desi in Irlanda se crede ca suntem o tara de cersetori, nu a vazut asa ceva pe strazile din Beclean.

Nu vreau sa va spun eu despre impresiile unui irlandez in Romania, asa ca va dau sa cititi singuri exact ce a spus el cand a ajuns acasa in Irlanda:

Sunt atâtea lucruri pe care aş vrea să împărtăşesc despre experienţa mea, încât cel mai bun lucru pe care pot să îl fac e să vă sfătuiesc să mergeţi şi să vizitaţi România şi să le descoperiţi singur. Nu veţi regreta. Călăriţi cu mintea deschisă şi veţi fi plăcut surprinşi.

Este adevarat ca nu avem noi castele ca in Irlanda, dar avem peisaje si mancaruri pe care orice irlandez le-ar dori, asa ca faceti bine si explicati – dar si mai bine invitati irlandezii la noi acasa! Merita sa ne schimbam statutul in Europa, nu-i asa?

Romani in Kilkenny

Andrew McGuinness fostul primar din Kilkenny in Romania